حیات وحش دره باز
خانواده شاهين
Family Falconidae
يك خانواده خيلي مشخص از شكاريان روز كه داراي بالهاي دراز ، نوكتيز و داس شكل
و دم نسبتا دراز هستند . منقار آنها كوتاه و قلاب مانند است
با نيم نوك بالايي دندانهدار و پاهاي آنها انگشتاني دراز با چنگالهاي قوي وقلاب مانند دارد .
پروازي سريع و عالي دارند كه شامل بالزدنهاي تند و بالبازروي است .
كمتر بالباز اوج ميگيرند ، معمولا طعمه را با پا مي گيرند و با منقار ، گردن آن را از سمت پشت جدا مي كنند . اغلب شكار خود را با يك پا نگهميدارند . نــر و ماده آنها معمولا همشكل است ولي مادهها بزرگترند .
روي درخت ، صخرهها و يا روي زمين آشيانه ميكنند و معمولا تكزي هستند .
غذاي آنها شامل پستاندارن ، پرندگان ، جوندگان ، دوزيستان ، سختپوستان ،
حشرات ، نرمتنان و لاشه حيوانات است .!

بحري
انگليسي : Peregrine Falcon
فرانسوي : Faucon pelerin
لاتين : Falco peregrinus
مشخصات :
38 تا 48 سانتيمتر ؛ اين پرنده به وسيله بالهاي دراز و نوكتيز و دمي كه به تدريج به سمت انتها كمعرضتر مي شود ، پرواز سريع و كبوتروار با بالزدنهاي كم دامنهتر ، توام با بالبازرويهاي طولاني مشخص مي شود . همچنين با جثهاي در حال كلاغ و در حالت نشسته از روي سبيلهاي پهن و سياهش تشخيص داده مي شود . پرنده نــر تارك نسبتا سياه و سطح پشتي خاكستري سربي دارد ، سطح شكمي آن سفيد مايل به نخودي است ، با راهراه عرضي سياه و باريك . پرنده ماده بهطور قابل ملاحضهاي بزرگتر و اغلب پررنگتر است . سطح پشتي در پرنده نابالغ قهوهاي پررنگ و سطح شكمي نخودي رنگ و رگهرگه مي باشد ( راهراه عرضي ندارد ) . در هنگام شكار با بالهاي تقريبا بسته ، با سرعتي سرسامآور و بطور عمودي بر سر طعمه فرود ميآيد . غذاي عمده آن پرندگان تا حد كبوتر و كوكر و امثال آن است .
زيستگاه :
مناطق باز ، كوهستانها و صخرههاي مرتفع . زمستانها در نواحي باتلاقي نيز ديده مي شود .
روي پرتگاههاي پرشيب ، كمركش كوهها و گاهي روي ساختمان ها آشيانه مي سازد .
پراكندگي :
بحری از جمله پرندگانی است که در گذشته در ايران و در فصل زمستان فراوان بوده است و اما در حال حاضر با اينكه از جمله پرندگان و گونههاييست كه در دنيا داراي ارزش بالاييست ، در معرض خطر انقراض نسل قرار گرفته است . شايان ذكر است بحري به تعداد خيلي كم در ايران زادوولد مي كند

شاهين
انگليسي : Barbary Falcon
فرانسوي : Faucon de barbarie
لاتين : Falco Pelegrinoidrs
مشخصات :
35 تا 45 سانتيمتر ؛ شبيه بحري ، ولي سطح پشتي اين پرنده بيشتر قهوهاي و كمتر خاكستري است و در سطح شكمي راهراه عرضي كمتري دارد كه در ناحيه سينه بيشتر رگهرگه است و اثري از راهراه عرضي مشهود نيست . تارك آن خرمايي است ( نه خاكستري پررنگ مانند بحري ) ، از بالابان به وسيله سطح پشتي پررنگتر و سبيلهاي گرد قهوهاي مايل به سياه مشخص مي شود ، رفتار شاهين شبيه بحري است .
زيستگاه :
تپه و ماهورها و نواحي كوهستاني در نقاط خشك و نيمه خشك . در زمستان به دشت كوچ مي كند .
معمولا روي لبه صخرههاي مرتفع آشيانه مي سازد .
پراكندگي :
شاهين پرندهاي است بومي ايران و امروز به تعداد خيلي كم ديده مي شود ، شايان ذكر است ، اين پرنده باشكوه ايراني در معرض خطر انقراض نسل قرار دارد . .
گردآوری مطالب علمی :وبلاگ پرندگان ایران
وبلاگ زیست شناسی ومحیط زیست دره باز کاملا"خصوصی بوده وبه گروه یافردی خاص یاتشکیلات دولتی وابسته نیست وشامل مطالب درسی زیست شناسی دبیرستان-طبیعت ومحیط زیست (مخصوصا"منطقه قاین درخراسان جنوبی)می باشد.این وبلاگ مسوءلیتی درارتباط با مطالبی که ازدیگروبلاگها لینک می شوند ندارد.